FAQ

Administratie

Moet ik een verhuisverzekering nemen?

Een verhuisverzekering is echt aan te raden, vooral voor internationale verhuizingen. Verhuisongelukken zoals gebroken servies of waterschade kunnen gebeuren. Zelfs als je het beste verhuisbedrijf hebt ingehuurd, wil je er zeker van zijn dat je goederen beschermd zijn tegen schade en verlies. Beschouw het als een financiële bescherming voor een worst-case scenario.

Welke douanedocumenten moet ik voorleggen als ik naar het buitenland verhuis?

Wanneer je naar het buitenland verhuist, wil je er zeker van zijn dat je over de juiste documenten en de nodige informatie beschikt om het gastland binnen te mogen. Naast een kopie van je paspoort en visum heb je ook een inventaris nodig van de goederen die worden verscheept. Afhankelijk van het land waarheen je verhuist, heb je meer specifieke documenten nodig. Voor meer info over invoerdocumenten per land, sturen we je graag door naar ons blogartikel.

Algemeen

Hoe kies ik een internationaal verhuisbedrijf?

Als het de eerste keer is dat je internationaal verhuist, neem je best de tijd om wat onderzoek te doen. Je verhuisfirma verscheept immers enkele van je meest waardevolle items naar het buitenland. De keuze voor een internationale verhuispartner hangt ook af van de goederen die je wil verschepen, het budget dat je voor ogen hebt, en het serviceniveau dat je verwacht. Afhankelijk van wat je antwoord op deze punten is, kan de keuze van een verhuisfirma verschillen. 

De beste manier om een internationaal verhuisbedrijf te kiezen is via een persoonlijke aanbeveling van een vriend, een buurman of een kennis die onlangs verhuisd is. Een andere optie is om beoordelingsplatformen zoals Google Reviews of Sirelo raad te plegen.  Als je regelmatig internationaal verhuist, weet je na een tijdje welke partner voor jou het beste is en hoef je het hele onderzoek niet telkens opnieuw te doen.

Waarom is een pre-verhuis enquête belangrijk?

Een pre-verhuis enquête is de beste manier om de benodigde informatie te verkrijgen voor het opstellen van een verhuisofferte. Het is niet alleen een manier om ons je spullen te laten zien, het is ook een perfect moment om de verhuisservice te begrijpen, de verhuisdata te plannen, de douanedocumenten te begrijpen en al je vragen te beantwoorden met betrekking tot je aanstaande internationale verhuizing.

Wanneer is de beste tijd om te verhuizen?

Als je je internationale verhuisperiode volledig zelf kunt kiezen, is het aan te raden de zomerperiode te vermijden. Dit is het hoogseizoen in de internationale verhuissector. Verhuisbedrijven zullen daarom veel meer capaciteit hebben van midden september tot eind mei. Hetzelfde geldt voor het einde van elke maand. Aangezien huurcontracten dan aflopen, is dit de meest wenselijke tijd om elke maand te verhuizen. 

Daarnaast kies je best meerdere inpakdagen wanneer je een planning opmaakt. Als je de inpakploeg 2 tot 3 dagen de tijd geeft in plaats van 1 dag, zal dat de prijs niet verhogen. Het enige dat zal toenemen is je stressniveau.

Wat zijn de kwaliteitsnormen bij Compas?

Kwaliteit is de rode draad in ons verhaal. Je vindt deze kwaliteit dan ook terug in verschillende aspecten van onze dienstverlening:

  • Directe communicatie: wij proberen een echt partnerschap met onze klanten op te bouwen door rechtstreeks met hen te communiceren en een inter-afhankelijke relatie op te bouwen. 
  • Voortdurende verbetering: wij begrijpen dat kwaliteit voortdurend moet worden herzien. We proberen onszelf dan ook voortdurend te verbeteren.
  • Betrokkenheid van de medewerkers: onze medewerkers vormen de kern van onze organisatie. Door hen deel te laten uitmaken van het besluitvormingsproces, voelen ook zij zich verbonden met onze klanten. 

Meer over ons engagement vind je hier.

Kosten

Hoeveel kost een internationale verhuizing?

De kosten van een internationale verhuizing hangen af van een aantal criteria/variabelen.

  • De omvang van de verhuizing. Ben je van plan om je hele inboedel inclusief meubilair mee te nemen? Of verhuis je naar een gemeubileerde woning en neem je alleen je persoonlijke bezittingen zoals kleding mee? Afhankelijk van hoeveel je wilt meenemen, zal ook het budget stijgen of dalen. 
  • De bestemming. Het zal niet als een verrassing komen, maar verhuizen naar de overkant van de straat zal minder duur zijn dan een intra-Europese verhuizing of een overzeese verhuizing. Hoe groter de afstand, hoe complexer en duurder een verhuizing zal zijn. 
  • De diensten. Een andere bepalende factor is van welke diensten je gebruik wenst te maken. Wil je alleen je bezittingen naar het buitenland verhuizen, of wil je ook gebruik maken van aanvullende diensten zoals opslag, het verhuizen van huisdieren, handyman service (om de exit survey voor te bereiden) of elektricien diensten (voor het demonteren en aansluiten van verlichtingsarmaturen en kroonluchters etc). Deze extra diensten zullen steeds een invloed hebben op de prijs.

Logistiek

Hoe lang duurt een internationale verhuizing?

Bij internationale verhuizingen is het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben wat betreft de timing. Internationale verhuisbedrijven zijn geen koeriersbedrijven zoals DHL en Fedex en ze kunnen niet meer geven dan richtdata. Laat je hier niet misleiden door bedrijven die beloftes doen die ze niet kunnen waarmaken.

Het schatten van een aankomsttijd hangt af van verschillende factoren. Voor een intra-Europese wegtransport moeten we bijvoorbeeld rekening houden met de beperkingen van de chauffeur. Bij overzees transport zijn er dan weer andere belanghebbenden waar we rekening mee moeten houden zoals de scheepvaartmaatschappij, de douane... We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn over de geschatte levering. Goede communicatie is hierin dan ook uiterest belangrijk. 

Welke transportmogelijkheden zijn er om mijn bezittingen naar het buitenland te verhuizen?

Een internationale verhuizing kan worden uitgevoerd via wegvervoer, zeevracht of luchtvracht. Wegtransport is de meest gebruikelijke wijze van transport voor intra-Europese verhuizingen. Een van de voordelen is dat er geen douanedocumenten nodig zijn voor transport binnen de EU. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het verhuisschema beïnvloed kan worden door wegwerkzaamheden en verkeer.

Als je over zee verhuist, kan je kiezen tussen lucht- of zeevracht. Via zeevracht kan je een groot volume verplaatsen tegen een redelijke prijs, terwijl je van een wereldwijde dekking geniet. Luchtvracht daarentegen is sneller dan zeevracht en heeft betrouwbaardere vertrek- en aankomstdata, maar is dan weer veel duurder dan zeevracht. Compas geeft je graag meer informatie over welke transportoptie voor jou het beste is. 

Welke artikelen zijn verboden voor internationale verzending?

Een zeer belangrijk aspect van een internationale verhuis is rekening houden met de lijst met verboden artikelen. Als je deze regels overtreedt, loopt je namelijk het risico dat je spullen worden teruggestuurd naar het land van herkomst of dat ze worden vernietigd. Afhankelijk van het land waarnaar je verhuist, kunnen de regels voor verboden artikelen verschillen. In ons blogartikel vind je alvast 18 artikelen die je niet mag verschepen. 

Doet Compas het in- en uitpakken voor mij?

Dat doen we zeker. Bovendien doen we het zeer zorgvuldig. Professioneel in- en uitpakken is een belangrijk onderdeel van onze service. Ons professionele inpakproces bestaat uit volgende onderdelen: 

  • We voorkomen beschadigingen aan je eigendommen door gebruik te maken van vloerbescherming
  • We gebruiken een inpak app om de inventaris bij te houden
  • We gebruiken speciale piepschuim isolerende dozen om te voorkomen dat alcohol bederft
  • Met onze op maat gemaakte kratten zorgen wij ervoor dat je waardevolle spullen in uitstekende conditie blijven
Wat kan ik doen met spullen die ik niet mee wil nemen?

Net voor een internationale verhuis moet je zorgvuldig overwegen welke spullen je mee wil nemen naar een nieuw land en welke spullen je wil verkopen, aan een goed doel wil schenken of in opslag wil geven. Wij kunnen je helpen hierin een goed evenwicht te vinden.