Hoe een cultuurschok verminderen bij een internationale verhuis

Zoals bij elke grote verandering in het leven, kan verhuizen naar het buitenland behoorlijk stressvol zijn. Afhankelijk van het land of het deel van de wereld waar je naartoe verhuist, kan het letterlijk betekenen dat je in een nieuw leven stapt met heel wat veranderingen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. Daarom is het belangrijk om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op deze grote stap.

Om je te helpen je draai te vinden in een nieuw land, hebben we 5 tips voor je verzameld om cultuurschok te verminderen wanneer je naar het buitenland verhuist.

Bereid jezelf voor

Verhuizen naar het buitenland is natuurlijk niet iets wat je elke dag doet, dus echt de tijd nemen om je voor te bereiden kan al enorm helpen om een potentiële cultuurshock te verminderen.

Twee van de makkelijkste manieren om je voor te bereiden zijn het leren van de taal en het bestuderen van de cultuur van het land waar je naartoe verhuist. Het kunnen communiceren met en het begrijpen van een nieuwe omgeving zijn vaak enkele van de grootste obstakels als het gaat om verhuizen naar het buitenland. Algemeen geldt dus: hoe beter je je voorbereidt, hoe kleiner de kans op een cultuurshock.

Blijf zelfbewust

Een andere belangrijke tip bij verhuizen naar het buitenland is dat je je altijd bewust moet zijn van je eigen persoonlijkheid en de cultuur waar je vandaan komt. Sommige dingen die voor jou volkomen normaal zijn, zoals bepaalde manieren of opvattingen, zijn in andere landen en culturen misschien niet gebruikelijk of kunnen zelfs als beledigend worden ervaren.

Dit betekent uiteraard niet dat je alles waarmee je vertrouwd bent volledig moet opgeven en vergeten, maar blijf wel ten allen tijde open-minded ten opzichte van deze verschillen en wees in sommige gevallen ook flexibel om je aan te passen.

Vermijd stereotypes

Vervolgens is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de diversiteit in de omgeving waarin je gaat wonen. Dit gaat hand in hand met de vorige twee aspecten die reeds aan bod zijn gekomen. Probeer jezelf goed voor te bereiden over de omgeving waar je naartoe verhuist en handel niet op basis van veronderstellingen of vooroordelen die je misschien hebt.

Veel samenlevingen zijn tegenwoordig zogenaamde "smeltkroezen" waar mensen uit verschillende culturen, etnische groepen en religies samenleven. Daarom is het belangrijk om altijd respectvol met anderen om te gaan en vooroordelen en stereotype denkbeelden te vermijden.

Houd een open geest

Als je naar het buitenland verhuist, is het ook belangrijk dat je er open voor staat. Leer verschillen te waarderen, sta open voor alles wat nieuw is en dompel jezelf onder in de cultuur en het land waar je naartoe verhuist. Dit zal de verhuizing een stuk gemakkelijker maken en een hoop onbekende factoren wegnemen die in de eerste plaats tot een cultuurshock zouden kunnen leiden.

Wees geduldig

Ten slotte, je vestigen in het buitenland gebeurt niet van de ene dag op de andere, wees dus vooral geduldig. Hoe goed je je ook hebt voorbereid en hoeveel hulp je ook krijgt, het zal enige tijd duren voordat je je echt op je gemak voelt en gewend bent aan je nieuwe omgeving. Doe het dus stap voor stap en sta open voor de veranderingen om je heen. Zo raak je sneller vertrouwd met alles en wordt je nieuwe land ook een nieuwe thuis.

Samenwerken met een internationaal verhuisbedrijf van topniveau?

Geïnteresseerd in een samenwerking met een verhuisbedrijf met een bewezen geschiedenis van veiligheid en betrouwbaarheid en een hoge kwaliteit van dienstverlening? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor uw volgende verhuizing!