Verhuizen naar Frankrijk: wat moet je zeker doen en weten?

Verhuizen van België naar Frankrijk

Een heerlijke keuken, lekkere wijnen, prachtige landschappen,…. Het zijn slechts enkele van de duizend en één redenen om van Frankrijk te houden. Misschien zijn het voor jou zelfs redenen om naar het land te verhuizen.

Wat jouw redenen ook zijn, wil je leven als een God in Frankrijk, dan moet je eerst - als gewone sterveling - een aantal zaken zeker in orde brengen.

Ontdek hieronder welke zaken dat zijn en hoe wij jou met één van deze zaken zeker kunnen helpen.

Verzamel je documenten & bezittingen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verzamel daarom op tijd al je belangrijke documenten en maak een selectie van je bezittingen. Wat wil je zeker meenemen naar je nieuwe thuis? Wat ga ja achterlaten? En wat kan je misschien nog verkopen of weggeven?

Door hier op tijd mee te beginnen bespaar je jezelf een hoop stress en moet je niet overhaast of op het laatste moment nog knopen doorhakken.

Schrijf je uit & schrijf je in

Bij een internationele verhuizing komen uiteraard ook de nodige administratieve aangelegenheden kijken. 

Zo moet je jezelf eerst en vooral uitschrijven in je huidige woonplaats. Dit doe je op het gemeente- of stadhuis.

Daarna moet je jezelf officieel registeren in Frankijk. Hiervoor moet je jezelf inschrijven bij de Belgische ambassade in Frankrijk en op het gemeente- of stadhuis van je nieuwe woonplaats. Nadat je jezelf hebt ingeschreven op de ambassade, krijg je ook een nieuwe identiteitskaart. 

TIP!

Informeer jezelf bij de Franse ambassade of het Franse consulaat in België

Er komt heel wat kijken bij een internationale verhuis. Het kan dan ook overdonderend zijn om alle verplichtingen en formaliteiten op je eentje uit te zoeken. Maar gelukkig moet je dat niet alleen doen. 

Zo kan je ook altijd voor informatie terecht bij de Franse ambassade of het Franse consulaat in België. De medewerkers van de ambassade of het consulaat zullen veel van je vragen kunnen beantwoorden en je naar de juiste instanties etc. kunnen doorverwijzen.

Regel de nodige financiële & fiscale zaken

Ook als God in Frankijk heb je bepaalde financiële en fiscale verplichtingen.

Zo ben je in Frankrijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en moet je jezelf registeren op het belastingskantoor. Daarnaast open je ook best een Franse bankrekening voor o.m. je financiële transacties en de domiciliëring van je loon. Uiteraard kan je ook nog je oude bankrekening in België behouden. 

Meer informatie over een (internationale) bankoverstap kan je best bij je bank opvragen. 

Denk ook aan formaliteiten

Bij een internationale verhuizing komt zo veel kijken dat je gemakkelijk dingen over het hoofd zal zien.

Een tip is daarom om eens grondig door je uitgaven en agenda te gaan. Zo zal je waarschijnlijk nog uitkomen bij abonnementen die je moet opzeggen, afspraken die je moet cancellen en andere zaken waar je jezelf nog op moet uitschrijven.

Een andere punt waar je zeker ook aandacht aan moet besteden is de verhuis van je huisdier (als je deze hebt). Huisdieren zoals honden en katten moeten vaak aan bepaalde voorwaarden voldoen om in andere landen binnen te mogen (leeftijd, gevaccineerd, gechipt).

Commencez à apprendre le français (si vous avez oublié la langue)

Als je het bovenstaande titeltje niet (meer) kan lezen, dan weet je al wat je te doen staat.

Rakel je beste Frans uit je schooltijd op, want een goede kennis en beheersing van de taal zullen doorslaggevend zijn voor het succes van je verhuis.

Op het moment van je verhuis moet je uiteraard nog niet vloeiend spreken, maar een sterke basis Frans is meer dan handig. Zorg dat je jezelf al goed kan uitdrukken. Cela vous aidera certainement à vous installer.

Wij helpen je graag met een vlotte verhuis

Ben je van plan om naar Frankrijk te verhuizen, dan heb je in dit blogbericht (hopelijk) al een hoop waardevolle informatie opgedaan. Maar misschien ben je ook nog op zoek naar een partner om je inboedel te helpen verhuizen?

Bij Compas International Movers specialiseren we in internationale verhuizen. Als je dat wilt, nemen wij de verhuis van je inboedel volledig uit handen. Wij helpen met alles in te pakken, komen alles opladen en zorgen dat je spullen snel en veilig in je nieuwe woning worden afgeleverd.

Interesse? Contacteer ons vrijblijvend of vraag gratis een virtuele taxatie van je inboedel aan!