5 Tips om je expat avontuur tot een succes te maken

Je internationale verhuis als expat

Internationaal verhuizen als expat is een fantastische uitdaging. Je leert nieuwe mensen en culturen kennen, het betekent misschien wel een grote stap in je carrière en ook je familie geniet van een buitenlandse ervaring. Toch komen er bij een internationale verhuis als expat heel wat uitdagingen kijken. Zo moet je op zoek naar een verblijfplaats waar jij en je gezin je thuis voelen, zoek je best onderwijsoplossingen voor je kinderen en vraagt een expat avontuur voor heel wat aanpassingen op vlak van cultuur en gewoontes.

Komt jouw expat ervaring dichterbij? Of denk je eraan om in de toekomst als expat tijdelijk naar het buitenland te verhuizen? Wij sommen hieronder vijf tips op om je expat avontuur tot een succes te maken.

Tip 1: Voorbereiding is alles

Vertrek je naar het buitenland, dan zal je tijdelijk afscheid moeten nemen van vrienden en familie. Om heimwee de kop in te drukken bereid je je best zo goed mogelijk voor op je verhuis. Je weet wellicht dat een verhuis altijd wat zorgen met zich mee kan brengen, en dat is zeker niet anders bij een internationale verhuis. Integendeel!

Zo zijn er heel wat documenten die je op zak moet hebben, verzekeringen af te sluiten, een hospitalisatieplan heb je misschien nodig in je toekomstig thuisland, net als een bankrekening, onderwijsplannen voor de kinderen enzovoort.

De ambassade van het land van bestemming zal je alles kunnen vertellen over de must-do’s en de verplichtingen die komen kijken bij een verhuis naar het desbetreffende land, of het nu gaat om een Europese verhuizing of een expat avontuur verder van huis.

Tip 2: Verzamel de nodige documenten

Zorg dat alles van papierwerk in orde is, dat je een (werk)visum of verblijfsvergunning hebt en dat al deze dingen ook voor je gezinsleden in orde zijn. Andere belangrijke documenten die je wellicht nodig hebt zijn;

  • Je geboorteakte
  • Indien van toepassing je samenlevingscontract of trouwakte
  • Verzekeringsdocumenten (ook medische documenten)
  • Internationaal paspoort en vergunningen van het land van bestemming
  • Eventuele diploma’s voor je professionele activiteiten in het buitenland;

Ga zeker altijd na welke specifieke documenten je nodig hebt voor het betreffende land en uiteraard ook voor het bedrijf waar je als expat voor aan de slag gaat. Zo kan je ook wat betreft je nieuwe professionele uitdaging in het buitenland goed voorbereid starten.  

Tip 3: Goed afsluiten bij vertrek

Verhuizen naar een ander land betekent dat je eigen huis tijdelijk leeg staat, of dat je je eigen woning zolang verhuurt. In beide gevallen beslis je best van tevoren welke spullen je mee zal nemen bij de verhuis en welke je liever achterwege laat. Je kan kiezen om een deel van de meubels in je eigen woning te laten staan. Echter als je besluit om je huis te verhuren, kan het interessant zijn om de meest waardevolle meubels en spullen zoals kunst en antiek ook in te pakken en te laten stockeren op een veilige en droge plek. Wil je deze toch mee verhuizen? Kunst, antiek en bepaalde meubelstukken zijn vrij delicaat om internationaal te verhuizen. Het is een goed idee om hiervoor de gepast hulp in te schakelen.

Zorg er in elk geval voor dat je spullen in goede handen zijn en dat je je goed voelt bij de optie die je gekozen hebt. Zo zal je des te meer en zonder zorgen over het thuisfront kunnen genieten van je expat ervaring in het buitenland.

Tip 4: Zorg dat je je thuis voelt

Omdat als expat werken in het buitenland op zich al spannend genoeg is, zorg je er best voor dat je ook in je nieuwe (tijdelijke) thuisland een veilige ‘thuishaven’ hebt. Een goede basis zorgt ervoor dat je je thuis voelt, dat je je even kan terugtrekken om bepaalde zaken verder te regelen of dat je gewoon na een drukke dag ontspannen in de zetel kan ploffen. Want ook dat hoort bij een internationale verhuis; Jezelf tijd gunnen om te wennen en op adem te komen.

Ga dus tijdig op zoek naar een verblijfplaats in het buitenland, zorg dat je op de hoogte bent van de verplichtingen en de reglementeringen. Vraag ook zeker na bij de organisatie waar je zult werken of er al dingen voor jou geregeld worden wat betreft je verhuis naar het buitenland en je tijdelijke verblijfplaats.

Tip 5: Leg nieuwe contacten

Als expat ken je bij aankomst in het buitenland wellicht weinig tot geen mensen. Ben je aan het werk voor een internationale organisatie, dan kan dat uiteraard snel gaan. Toch is het altijd interessant om zelf actief opzoek te gaan naar sociale contacten, ook voor je gezin. Je kan zelf gaan kennismaken met de buren, taallessen gaan volgen of een sport in clubverband gaan beoefenen. Hoe snel je vervolgens contact legt hangt veel af van je eigen houding én uiteraard van de cultuur van het land.

Ook contact leggen met andere ‘internationals’ of expats kan leuk zijn om ervaringen uit te wisselen. Zo zijn er in veel grootsteden Facebookgroepen voor expats waarin je snel en makkelijk contact kan leggen met anderen. Kijk ook eens of er bepaalde forums zijn waar expats in contact kunnen komen met elkaar.

Bonus tip

Kies voor een partner die je kan vertrouwen om je verhuis naar het buitenland mogelijk te maken. Of het nu gaat om het inpakken en verhuizen van je meest waardevolle spullen of het stockeren van het materiaal dat je liever niet mee verhuist, Compas International Movers staat je graag bij in het succesvol maken van je expat avontuur.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie!