Verhuizen naar Australië - alles wat je moet weten over een internationale verhuis

De unieke landschappen, gevarieerde fauna en levendige steden van Australië trekken al jaren avontuurlijke mensen en families aan die op zoek zijn naar een nieuwe (tijdelijke) uitdaging. Ben je volop bezig met het plannen van jouw Australisch avontuur? Met zo'n 7 miljoen expats uit de EU en andere landen over de hele wereld heeft Australië een plek gecreëerd voor iedereen die een nieuw leven in het land wil beginnen.

Ontdek hieronder wat je zeker moet weten, waar je rekening mee moet houden en wat je kan verwachten van een internationale verhuis naar 'the land down under'. 

De verhuis voorbereiden

Internationaal verhuizen vraagt om een zorgvuldige planning. Er is papierwerk waar je rekening mee moet houden, douanevoorschriften en andere must-do's voor vertrek. Als je naar Australië wilt verhuizen, heb je een geldig Australisch visum nodig. Terugkerende Australische staatsburgers kunnen echter gemakkelijk zonder visum naar het land terugkeren. Het type visum dat je nodig heeft, hangt af van hoe lang je van plan bent in Australië te blijven en wat je gedurende die tijd gaat doen.

Verhuis je voor onbepaalde tijd naar Australië? Zorg ervoor dat je een long-stay visum aanvraagt en een verblijfsvergunning verkrijgt. Australië verstrekt een aantal visa aan iedereen die het land wil binnenkomen. Eerst kies je het type visum dat overeenkomt met de reden waarom je naar Australië wilt verhuizen. Verhuist je voor werk naar Australië, dan heb je een werkvisum nodig. 

Werken in Australië

De meeste werkvisa zijn permanente visa, waarmee je een permanente inwoner van Australië kunt worden. Australië geeft verschillende soorten werkvisa af; daarom kan het verkrijgen van een werkvisum een gemakkelijke manier zijn om naar Australië te verhuizen. Veel Australische werkvisa worden afgegeven aan hooggekwalificeerde werknemers, en je kunt een permanent verblijfsvergunning of staatsburgerschap aanvragen nadat je een beperkte tijd in Australië hebt doorgebracht.

Heb je nog geen job voor je naar Australië verhuist, heeft het land wel een lijst met geschoolde beroepen voor werkgebieden die het wil verbeteren en waar potentiële immigranten hun bijdrage kunnen leveren. 

Tips voor de verhuis naar Australië

Visum, paspoort en papieren zijn van het grootste belang als je naar Australië verhuist, maar er zijn nog enkele andere dingen die je zeker moet weten als je naar het land van 'Oz' verhuist.

  • Zorg ervoor dat je verzekerd bent voor de verhuis
  • Onderzoek banken en ontvang lokale valuta voor wanneer je aankomt
  • Onderzoek staten en steden als je nog niet weet waar je wilt wonen
  • Als je nog geen baan hebt, begin dan met de zoektocht naar werk
  • Als je kinderen hebt, vind een goede internationale school en start het inschrijvingsproces
  • Zorg ervoor dat je de eerste paar weken een plek hebt om te verblijven
  • Verhuis je met huisdieren? Ontdek de must-do's voor reizen met huisdieren naar Australië

Je aankomst in Australië

Met haar unieke omgeving en flora en fauna heeft Australië een aantal strikte importregels om de biodiversiteit te helpen beschermen. Voedsel, plantaardig materiaal, dieren en dierlijke producten zijn allemaal sterk gereguleerd en er kunnen quarantainevereisten gelden bij aankosmt. Er zijn zelfs beperkingen voor het verplaatsen van zaken als planten, fruit, landbouwmachines, dieren en recreatieve uitrusting tussen staten.

Gelukkig biedt de website van de Australische overheid veel informatie over douanevoorschriften. Neem je iets mee op je reis waarvan je twijfelt over de vereisten en importregeles? Geef dit zeker aan bij de douane om boetes te vermijden. De straffen voor het binnenbrengen van iets dat verboden is of het niet volgen van de quarantainevereisten zijn hoog in Australië. 

Het leven in Australië

Van 'G'day mate' tot de relaxte levensstijl: er zijn talloze culturele nuances die Australië uniek maken. Hoe brengen Aussies hun weekend door? Wat zijn de lekkerste gerechtjes die je moet proberen? Van zodra je je in een nieuw land vestigt, leer je nieuwe mensen kennen, bouw je nieuwe relaties op en is het tijd om cultuur op te snuiven. 

Op zoek naar een partner voor je verhuis naar Australië?

Erasmuslaan 30A
1804 Zemst (Cargovil)

+32 (0)2 897 05 00
info@compasim.be

BE 0698 905 883
KBC Bank BE 87 7360 4708 6894