7 manieren om je milieu-impact als expat te verminderen

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat de klimaatverandering de laatste jaren een hot topic is geworden. Ecologisch leven wordt meer en meer de norm. Een ecologische levensstijl is echter niet voor iedereen even gemakkelijk. Als expat bijvoorbeeld, zijn internationale verhuizingen een groot deel van het werk en vaak ook een echte noodzaak. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je als expat kan doen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Denk goed na over alles wat je inpakt

De meeste mensen hebben de neiging om zoveel mogelijk spullen mee te nemen op hun reis naar het buitenland. Dit terwijl je zeker niet al je spullen nodig zult hebben in een nieuw land. Sommige spullen, zoals landspecifieke opladers bijvoorbeeld, zijn niet eens overal bruikbaar.  Als je goed nadenkt over welke spullen je wel en niet meeneemt, heb je uiteindelijk alleen het hoogstnoodzakelijke mee (wat de verhuizing kleiner, en dus milieuvriendelijker maakt).

Probeer zoveel mogelijk te recycleren en te doneren voor de dingen die je beslist om achter te laten, in plaats van ze gewoon weg te gooien. Lees zeker ook onze vorige blogpost als je meer informatie wenst over dit onderwerp.

Kies je expatbestemming en woonst verstandig

Als je de luxe hebt om je bestemming zelf uit te kiezen, kies dan bij voorkeur een milieuvriendelijke omgeving. Die zogenaamde eco-vriendelijke landen zijn vaak bezig met duurzame processen en praktijken die de schade op ecosystemen en het milieu verminderen. Een goede indicatie hiervoor is de Environmental Performance Index (EPI). Toplanden in deze categorie zijn Denmarken, Luxemburg, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Ook het zoeken naar een 'groen' huis/appartement kan je verhuizing aanzienlijk beter voor het milieu maken. Je kan op zoek gaan naar plaatsen met energie-efficiënte voorzieningen zoals verlichting, isolatie, energiebesparende apparaten enz. Als je van plan bent om voor een langere periode te blijven, kunnen deze 'groene opties' ook geld besparen op de lange termijn. 

Werk samen met een verhuisbedrijf dat aan het milieu denkt

Als je van plan bent om samen te werken met een internationaal verhuisbedrijf, neem dan de tijd om onderzoek te doen naar de verschillen tussen de bedrijven. Het kiezen van een bedrijf dat stappen onderneemt om afval te minimaliseren en hun ecologische voetafdruk te verkleinen zal wonderen doen in je zoektocht naar een eco-vriendelijke levensstijl.

Leer het lokale afval sorteersysteem kennen

Neem niet klakkeloos het afval sorteersysteem over waaraan je gewend bent. Afval sorteersystemen kunnen verschillen per land, en zelfs per dorp. Gooien ze alles in dezelfde vuilnisbak? Of scheiden ze het afval zorgvuldig in verschillende containers, afhankelijk van de materialen? Ook kan het handig zijn om bekend te raken met de regels over waar spullen ingeleverd kunnen worden die niet gerecycled kunnen worden en wanneer het vuilnis wordt opgehaald.

Koop slim en minder

Het milieu baat er ook bij als je nadenkt over waar je je eten koopt. Voedsel in supermarkten is vaak veelvuldig getransporteerd en voorverpakt in plastic bakjes of verpakkingen. Voedsel van een lokale markt daarentegen, zorgt voor veel minder onnodig afval, wat een positievere impact heeft op het milieu. Bovendien zijn lokaal geteelde producten vaak verser en beter van kwaliteit dan de producten uit grote supermarkten. Win-win, toch?

Gebruik groene vervoersmiddelen in het buitenland

Een andere nuttige tip om een eco-vriendelijke levensstijl te leiden als expat is om andere vervoerswijzen te gebruiken dan de auto. Je kan bijvoorbeeld opteren voor het openbaar vervoer. Een nog betere optie is om te lopen of te fietsen. Lopen of fietsen kan ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen hebben. Bovendien biedt het een uitstekende gelegenheid om geheime plekjes, winkels, restaurants en boekwinkels van je nieuwe woonplaats te verkennen.

Pas kleine, positieve veranderingen toe in je manier van leven

Een herbruikbare drinkfles of koffiebeker gebruiken
Het licht in een kamer uitdoen als je er niet bent
Op twee zijden van een papier afdrukken
De verwarming een beetje lager zetten in de winter
Korter douchen

Conclusie

Elke proactieve stap naar een milieuvriendelijker levensstijl is een goede stap. Op lange termijn leiden al deze acties tot een kleinere ecologische voetafdruk en tot een meer verantwoordelijke en ecologisch bewuste expat. Interesse om samen te werken met een groen verhuisbedrijf? Neem contact op!