Naar Canada verhuizen: de ultieme gids voor expats

Canada als bestemming voor expats

Verhuizen naar Canada is een populaire keuze onder expats. En dat is niet geheel verwonderlijk gezien de jobopportuniteiten, de kwaliteit van het onderwijs en de levensverwachting. Canada heeft niet alleen een van de sterkste economieën ter wereld, het land staat ook bekend om zijn prachtige landschappen gecombineerd met het genot van moderne gemakken. In deze gids geven we je meer informatie over verhuizen naar Canada en de vereisten die daarbij komen kijken.

Canada blijft een deel van het Britse Gemenebest en is daarom een populaire bestemming voor expats uit het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Niettemin deelt Canada de meeste van zijn economische en sociale kenmerken met de VS in plaats van met Europa. Bijgevolg zijn er ook veel Amerikaanse expats in Canada.

Meest populaire expatsteden in Canada

Beslissen in welke stad je gaat wonen in Canada kan heel moeilijk zijn. Elke stad heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. De meest populaire expat steden zijn:

  • Vancouver
  • Toronto
  • Calgary
  • Montreal
  • Ottawa

Alle vijf bovengenoemde steden scoren hoog op het gebied van levenskwaliteit en hebben een multiculturele tolerante gemeenschap.

 

canada als populaire expat locatie

Verhuizen naar Canada: checklist

Ook al klinkt verhuizen naar het hoge noorden als een paradijs, het verhuisproces  is niet altijd even eenvoudig.  Hieronder hebben we een aantal zaken opgesomd die je best even bekijkt voor je naar Canada verhuist.

Visa & werkvergunningen

Wanneer je naar Canada verhuist is het aangeraden om zo snel mogelijk een Canadees Visum en werkvergunning te regelen. Het proces van het verkrijgen van een visum kan tot een jaar duren (en in sommige gevallen zelfs langer). Als je als expat naar Canada verhuist om te werken, moet je ook een werkvergunning aanvragen. Het type werkvergunning hangt af van het werk dat je doet. Vermeldenswaard is dat sommige expats geen werkvergunning hoeven te hebben. Via deze link kan je te weten komen of je al dan niet een werkvergunning nodig hebt. 

Huisvesting

Canada heeft veel opties en soorten huisvesting, zoals korte- en lange termijn verhuur of gemeubileerde en ongemeubileerde verhuur. Het slechte nieuws is dat de huisvestingskosten hoog kunnen oplopen, vooral sinds de huisvestingscrisis in 2002. Voornamelijk de grotere steden in Canada kampen met woningschaarste. Daarom is het verstandig om ruim van tevoren te plannen waar je wilt wonen en in wat voor soort accommodatie.

Onderwijs

Expat ouders die met hun kinderen naar Canada verhuizen zullen niet al te veel problemen ondervinden bij het zoeken naar een school voor hun kinderen. Canada heeft vele opties waaronder internationale scholen, privéscholen, universiteiten en zelfs taalscholen.

Gezondheidszorg

Canada biedt gratis openbare gezondheidszorg voor permanente bewoners en burgers. Voor expats is het systeem iets moeilijker. Nadat je een Canadese residentie hebt aangevraagd, moet je gemiddeld drie maanden wachten voordat je gebruik kunt maken van het openbare gezondheidszorgsysteem. Daarom is het aan te raden om tijdens de wachttijd beroep te doen op een internationaal verzekeringsplan. Je weet maar nooit welke medische problemen zich kunnen voordoen.

Bank & belastingen

Het openen van een bankrekening in Canada zal zonder twijfel je leven als expat vergemakkelijken. Zelfs voor niet-ingezetenen en expats is het vrij eenvoudig om een bankrekening te openen. In de meeste gevallen heb je de volgende documenten nodig:

  • Paspoort
  • Immigratie papieren
  • Tweede legitimatiebewijs
  • Sociaal verzekeringsnummer

Carrièremogelijkheden in Canada

Canada erkent het belang van geschoolde immigranten voor de economie. Daarom heeft de Canadese regering verklaard open te staan voor buitenlandse werknemers.  De meeste expats die naar Canada verhuizen, vinden werk in de verzekerings- of productiesector. Daarnaast is er ook een grote vraag naar expats die werken op het gebied van project management en engineering.

carrière mogelijkheden in canada

Kosten van levensonderhoud in Canada

Op wereldschaal heeft Canada een van de hoogste kosten van levensonderhoud in de wereld. Natuurlijk hangt alles af van je thuisland om een weloverwogen vergelijking te kunnen maken. Over het algemeen wordt aangenomen dat de financiële schok hoger is als je uit Europa komt dan als je uit de VS of het VK komt.  Als we inzoomen op de verschillende steden, zien we dat de duurste steden vooral gelegen zijn in British Colombia.

kosten voor levensonderhoud in canada

Verhuizen naar Canada met een professioneel verhuisbedrijf

Het organiseren van een internationale verhuizing naar Canada is niet iets wat je in je eentje moet doen. Een internationaal verhuisbedrijf kan niet alleen helpen met de administratie. Wij kunnen je ook helpen met verzekeringen, het zoeken van een school en opslag voor lange of korte termijn.