Tips voor wie verhuist met kinderen

Een van de meest voorkomende redenen waarom expats terugkrabbelen of minder lang blijven dan gepland op een nieuwe locatie, is de ontoereikende ondersteuning voor hun kinderen en partner. Een eerste stap in dit avontuur is altijd de verhuizing naar een nieuwe plaats. Als je rekening houdt met de volgende tips, in combinatie met een zorgvuldige planning en voorbereiding, zijn wij er zeker van dat je verhuizing vlotter zal verlopen.  

Verhuizen met kinderen

Verhuizen naar het buitenland is niet alleen een uitdaging voor jou en je partner. Ook bij kinderen kan dat een enorme hoeveelheid stress teweegbrengen. Kinderen die naar het buitenland verhuizen, moeten afscheid nemen van hun vriendjes, leraren en de gemeenschap. Dat kan overweldigend zijn. Maar kinderen zijn ook veerkrachtig en ongelooflijk sterk, en kunnen gemakkelijk wennen aan een nieuwe situatie. Wie de tijd neemt om hun uit te leggen wat ze kunnen verwachten, hen erbij betrekt en naar hun zorgen luistert, kan van het hele verhuisavontuur een positieve ervaring maken.

Tips voor verhuizen met kinderen van Compas internationale verhuizers

10 tips voor wie verhuist met kinderen

1. Houd een gezinsvergadering

Een gezinsvergadering geeft je de mogelijkheid om te benadrukken waarom je verhuist naar het buitenland en welke gevolgen dat zal hebben. Het is ook een goed moment om de eerste vragen te beantwoorden die bij je kinderen opkomen. Zo krijgen ze een beter idee van wat hun te wachten staat.

 

2. Moedig je kinderen aan om vragen te stellen

De vragen en twijfels van je kinderen kunnen je een idee geven van hoe ze zich bij de verhuizing voelen. Neem de tijd om daarover te praten en probeer hun zorgen te begrijpen.

 

3. Betrek je kinderen bij de verhuizing

Een goede manier om te laten merken dat de verhuizing een familiegebeurtenis is, is door het hele gezin te betrekken bij het plannen, inpakken en kiezen van de nieuwe woning. Door je kinderen mee te laten inpakken, kunnen ze hun eigen speelgoed uitzoeken én kunnen ze met eigen ogen zien hoe hun persoonlijke spullen worden ingepakt.

 

4. Laat hen op tijd kennismaken met de nieuwe cultuur

Als je je kinderen voor en tijdens de verhuizing al over de nieuwe cultuur leert, kan het aanpassingsproces geleidelijker verlopen. Leer hun bijvoorbeeld over tafelrituelen of leer hun een paar woorden in de nieuwe taal.

 

5. Wees positief over de verhuizing

Hoe jij tegenover de verhuizing staat, heeft invloed op hoe je kinderen ertegenover staan. Wees positief en enthousiast over de toekomstige kansen, dan zullen je kinderen dat ook zijn.

 

6. Geef een afscheidsfeestje

Kinderen zijn dol op feestjes. Geef hun de kans om afscheid te nemen van hun vrienden. Het is een geweldige manier om van de verhuizing een positieve ervaring te maken.

 

7. Neem extra kinderkleding mee tijdens de reis

Kinderen kunnen er een zooitje van maken, dat weten we allemaal. Zorg er daarom voor dat je tijdens de verhuizing voldoende extra kleding bij de hand hebt. Je weet maar nooit wanneer je ze nodig hebt.

 

8. Houd gezinstradities in stand

Na de aankomst in je nieuwe huis verandert er heel wat voor je kinderen. Daarom is het belangrijk dat ze bepaalde routines aanhouden, zoals hun bedtijd of de wekelijkse zwemles.

 

9. Ga niet alles overhaast uitpakken

Neem de tijd om langzaam en geleidelijk uit te pakken. Als je alle dozen in één keer uitpakt, creëer je overal stapels spullen en lege dozen. Dat geeft alleen maar onnodige stress. Het kan ook helpen om je kinderen zelf hun dozen te laten uitpakken, zodat ze hun persoonlijke spullen een mooi plekje kunnen geven in hun nieuwe kamer en huis.

 

10. Zorg ervoor dat ze zich thuis voelen

Een van de belangrijkste dingen voor een vlotte overgang, is ervoor te zorgen dat je kinderen zich thuis voelen. Neem zoveel mogelijk van hun vertrouwde spullen mee naar het buitenland. Creëer een gezellige plek en neem de tijd om samen even stil te staan bij de verhuizing.

Je gaat verhuizen met het hele gezin?

Bij Compas weten we dat het hele gezin zich goed moet voelen bij het verhuisproces. Heb je vragen over dit onderwerp, of heb je besloten om met je kinderen te verhuizen en ben je op zoek naar een betrouwbare en kindvriendelijke verhuispartner? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer tips lezen?

De volgende informatie kan ook interessant zijn:

Tips voor wie verhuist met huisdieren

Tips voor het verhuizen van je auto