Tips voor het internationaal verschepen van je auto

Je staat op het punt om naar het buitenland te verhuizen? Dan wil je wellicht je eigen auto meenemen. Op deze pagina vertellen we je graag wat meer over het internationale verhuisproces voor auto’s.

Begin zo vroeg mogelijk met plannen en voorbereiden

Je hebt besloten om je auto mee te verhuizen? Begin dan zo snel mogelijk met het plannen en voorbereiden om tot de meest gunstige oplossing voor jou en je budget te komen. Hoewel het verschepen van auto's vrij duur is, is het nog steeds goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe auto in het land van bestemming. Let op: wanneer we spreken over het verschepen van auto’s, bedoelen we hier ook per schip. Luchttransport van auto’s is immers heel duur en alleen aangewezen voor zeer zeldzame en waardevolle auto’s.

Auto verschepen naar het buitenland met Compas International Movers

9 tips om je auto naar het buitenland te verschepen

1. Controleer het invoertarief van je nieuwe land

Sommige landen staan de invoer van auto's alleen toe wanneer je de nodige invoervergunning kunt voorleggen en de invoerrechten en belastingen betaalt. Voorkom onverwachte kosten en ga na wat het percentage van de invoerrechten is.

2. Ga voor een nationaal rijbewijs

Veel landen aanvaarden een internationaal rijbewijs, maar slechts voor een korte periode. Op lange termijn is het dus beter om voor een nationaal rijbewijs te kiezen. Doe van tevoren al wat onderzoek, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

3. Was de buitenkant van de auto

Je auto en chassis moeten voor de verscheping worden schoongemaakt. De douane zal controleren op vuil en stof, en dat kan leiden tot een weigering voor het verschepen van je auto.

4. Maak de binnenkant van de auto schoon

Het schoonmaken van de binnenkant van de auto betekent voornamelijk het verwijderen van telefoonladers, (verwijderbare) gps-toestellen, luchtverfrissers, onbelangrijke documenten, autostoeltjes enzovoort.

5. Laat een volledig onderhoud doen door je garage

Voordat je je auto verhuist, laat je best een groot onderhoud doen door een erkende garage. Zo ben je er zeker van dat je auto technisch in goede staat is voor de reis. En het is een zorg minder.

6. Vul de brandstoftank voor een kwart

De meeste landen hebben regels voor de hoeveelheid brandstof in de auto. Zorg ervoor dat de brandstoftank niet vol is, maar net voldoende vol voor de verhuizing. Een kwart van de brandstoftank is ideaal.

7. Maak de auto leeg

Spullen die mee moeten worden verhuisd, horen niet in de auto. Laad dus geen verhuisdozen in je kofferbak. Over het algemeen kun je alleen spullen in de auto laten liggen die er direct mee te maken hebben, zoals startkabels of een reservewiel.

8. Zorg ervoor dat de batterij is opgeladen

Je voertuig zal enkele weken stilstaan in een container. Zorg ervoor dat de batterij van je auto is opgeladen om startproblemen bij aankomst te voorkomen.

9. Laat een voertuiginspectie doen door het verhuisbedrijf

Wij raden je aan om je auto door het verhuisbedrijf te laten inspecteren op bestaande schade. Dat is een standaardprocedure.

Vertrouw op Compas voor het transporteren van je auto

Naast het verhuizen van huisraad, huisdieren en meer, zorgen wij ook graag voor het transport van je auto. Waar je ook naartoe trekt, Compas International Movers staat voor je klaar.