Tips voor wie verhuist met huisdieren

In dit artikel leggen we uit waarom verhuizen naar het buitenland ook voor huisdieren stressvol kan zijn. En we geven je enkele nuttige tips om te voorkomen dat je huisdier in paniek raakt.

Verhuizen met huisdieren

Verhuizen naar het buitenland is niet alleen voor mensen maar ook voor huisdieren een stressvolle gebeurtenis. Je kunt ze natuurlijk niet uitleggen wat er aan de hand is of wat er gaat gebeuren, dus kunnen ze gestrest en angstig worden. Je huidige verblijf is hun territorium, en dat moeten ze verlaten voor een nieuwe plek met nieuwe geuren en nieuwe prikkels. Daarom is het heel belangrijk om ook aandacht aan je kat of hond te besteden wanneer je naar het buitenland verhuist.

Verhuizen met huisdieren

8 tips voor wie verhuist met huisdieren

1. Informeer je over de regels voor het invoeren van huisdieren in het nieuwe land

Welke regels hanteert je nieuwe land voor het invoeren van huisdieren? Zoek dat even uit, want sommige landen hebben strengere regels dan andere. Denk bijvoorbeeld aan de vereiste vaccinaties en certificaten, of je dier is toegelaten en of een quarantaineperiode noodzakelijk is. Neem contact op met het consulaat van je nieuwe land voor de meest recente informatie.

 

2. Maak een afspraak met je huidige dierenarts

Een goed startpunt om je huisdier reisproof te maken, is je lokale dierenarts. Zorg ervoor dat je hond of kat de inentingen heeft gehad die vereist zijn in het land van bestemming. Er zijn bijvoorbeeld landen waar een vaccinatie tegen hondsdolheid en een microchip verplicht zijn. Je dierenarts kan ook bepaalde technieken of medicijnen aanraden om de reis minder stressvol te maken voor je huisdier.

 

3. Zoek een nieuwe dierenarts in het nieuwe land

Het kan handig zijn om in je nieuwe thuisland al een nieuwe dierenarts te hebben. Misschien heeft je huidige dierenarts er wel een goede collega en kan hij of zij een aanbeveling doen. Maak zo snel mogelijk na aankomst een afspraak met de nieuwe dierenarts, zodat je huisdier meteen gesetteld is.

 

4. Laat je huisdier wennen aan de reiskooi

Je hebt een geschikte reiskooi gevonden? Laat je huisdier er meteen aan wennen. Voor sommige huisdieren kan het even duren voor ze zich op hun gemak voelen in de kooi. Laat het deurtje in het begin open en leg er geleidelijk dekens en snoepjes in. Hoe meer je huisdier de kooi als een veilige plek beschouwt, hoe beter.

 

5. Aan het inpakken? Houd je huisdier erbuiten

Het inpakken van je persoonlijke spullen kan vrij hectisch zijn. Huisdieren kunnen daardoor gestrest raken, dus is het beter om ze even in een aparte kamer te zetten of naar een vriend te brengen.

 

6. Maak je nieuwe huis huisdierproof

Wanneer je bent aangekomen in je nieuwe huis, controleer je best even of het er wel veilig is voor je huisdier. Kijk of er geen elektrische snoeren rondslingeren of giftige producten in de kast staan. Controleer ook of er geen gaten in de omheining zitten voordat je je huisdier in de tuin laat.

 

7. Laat je huisdier geleidelijk wennen aan het nieuwe huis

Je hebt misschien de neiging om je hond of kat meteen los te laten in het nieuwe huis, maar dat kan te overweldigend zijn. Het kan daarom beter zijn om eerst één kamer als thuisbasis in te richten, een plek waar de favoriete speeltjes en traktaties liggen. Daarna laat je hem geleidelijk kennismaken met de andere kamers in het nieuwe huis.

 

8. Volg dezelfde routine na de verhuizing

Het aanhouden van hetzelfde schema helpt om stress te verminderen. Stel een herinnering in op je telefoon om te weten wanneer het tijd is om je huisdier eten te geven en uit te laten.